DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Akce 2008

.
 
Shrnutí úspěšnosti akcí 2008
 
Byla jsem požádána, abych se pokusila shrnout průběhy a výsledky akcí proběhlých v roce 2008.
.
Tak v první řadě se zde začaly konat akce zvané „Kurzy Parelli“. Je to metoda, kterou se nervózní majitel koně v podstatě nemůže naučit, protože nervozita se lehko přenáší z člověka na koně. Pak se může stát, že všem okolo koně fungují, ale tomu jednomu člověku ne a začne se po krajince rozhlašovat, že ten a ten neumí nic vysvětlit. K tomuto příkladu naštěstí na této farmě nedošlo. Sešlo se vždy dostatek lidí s koňmi a všichni se dostatečně snažili, aby koním vysvětlili, že nervozita a vystrašenost, sem do tohoto místa nepatří. Podařilo se.   I zde ustájený hřebec se nenechá vyvést pod svou jezdkyní z míry, když si před ním vykračuje říjivá klisna. Takzvané „Parellky“ se konaly celkem čtyřikrát, a pokaždé všichni nakonec ukázali trenérce Silvě Bartošové, že si z celého „parellistického dne“, odnášejí maximum. Ať to bylo formou ukázek, co se zrovna naučili, nebo formou hry (např. malého koňského póla). Už teď je jasné, že v příštím roce se budou konat další kurzy pod vedením stejné trenérky, a že budou určitě mít stejný úspěch.
 
Zároveň se během roku začalo tvrdě trénovat pod dohledem trenéra („statného ošetřovatele“) pana Jiřího Žáka. Na jeho adresu mohu ze své zkušenosti napsat pouze to, že je velmi klidný, ochotný a perfektně umí vše vysvětlit do nejmenších podrobností. Nepotřebuji „šplhat“, ale ze svého pohledu to tak cítím. Ještě mě za tak krátkou dobu nikdo nenaučil to, co on. Předpokládám, že v tomto případě mluvím za všechny zúčastněné. Dokládá to i fakt, že na tréninky dojíždělo čím dál více lidí a koní. V současné době se začíná kromě gymnastiky a drezůry trénovat i na jarní zkoušky základního výcviku jezdce, které se budou konat v Herouticích. Všem, kteří se o ZZVJ budou pokoušet, budeme všichni držet palce.
 
V neposlední řadě farma Sovaro připravovala ve spolupráci s Obecním úřadem Nestrašovice a Dobrovolným hasičským sborem Nestrašovice i Dětský den, při kterém byl plně využitý pony hřebec Ampér. Děti se doslova mohly přetrhnout, aby se svezly na krásném bělouškovi. Pro děti však nebyl v tomto roce připraven jen dětský den, ale i 5.12. Mikuláš, při kterém děti úplně ztratily zábrany a většinou přednesly nějakou tu básničku či zazpívaly nějakou oblíbenou píseň. Jen jedno děvče, malinko starší než ostatní, nenašlo odvahu, avšak nakonec přeci jen i ona dostala od Anděla dáreček. Za dvě malá batolata dokonce zazpívali tatínci, což pobavilo všechny okolo sedící, ale dobře to dopadlo, oba tatínkové sklidili veliký aplaus. Dva raubíři si vysloužili lehký výprask od čerta malou metličkou, která se již na začátku představení rozpadla vedví. Čertice byla nesmlouvavá, ale Mikuláš, jako správný zaměstnavatel, měl poslední slovo, a tak peklo tentokrát přišlo zkrátka. I Anděl z toho byl celý spokojený. A tak to má být.
 
Na podzim se všude konají takzvané Hubertovi jízdy. Ani farma Sovaro se nemohla tomuto trendu vyhnout, a tak uspořádala „Minihubertíka“. Při této akci se ukázalo, jak kdo pracoval po celý rok s koněm. Před minihubertovskou vyjížďkou se hrály hry, při kterých jezdec musel předvést, co je jeho kůň schopný pod jeho vedením zvládnout. Byla postavena "opičí koňodráha", kterou každý účastník musel projít. Hry se všem účastníkům dařilo lépe či hůře zdolat. Pak následovalo občerstvení, po kterém se konečně vyjelo na vyjížďku. Na louce pod Stražištěm byly připraveny, v rámci mota dne: " mini", minipřekážky, které se též většině podařilo překonat, ačkoliv v tu dobu už byly poloviční než "mini", neboť několik balíků slámy, která částečně tvořila stojany, ale i některé samotné překážky byly úspěšně rozkradeny. Následně jsme je nacházeli všude po cestě v lese, a tak jsme je nechali zvěři, ať si pochutná. Z této louky se pak pokračovalo po vyznačené koňské stezce zpět na farmu Sovaro do Nestrašovic. Tam se konalo vyhodnocení, všichni si odpočali a večer se rozjeli ke svým domovům.
 
  Podobné a jinak veselé akce se budou samozřejmě konat i v následujícím roce 2009. Veškeré informace se budou zájemci postupně dovídat na těchto webových stránkách.
 
Jak probíhaly tyto akce si můžete prohlédnout ve výše uvedených podsekcích.  
.
 
Děkujeme Lucce za hezký příspěvek a doufáme, že se budou líbit i další připravované akce. - Sovaro